Sinds kort is het is het hot news in Nederland, dropshipping. Naar aanleiding van een artikel op marketingfacts: Jonge ‘goeroes’ in e-commerce: trap er niet in zijn er ontzettend veel reacties gekomen. Zowel onder het artikel zelf, op het moment van schrijven nu 50 reacties, maar ook op het linkedin ging dit bericht aardig viral.  Jonge gastjes die tonnen verdienen en lekker vanaf Bali met 2 uur in de week hun webshops runnen. Het klinkt te mooi om waar te zijn natuurlijk.

Eigenlijk is het hetzelfde als met producten die (te) goedkoop aangeboden worden op internet, Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook (meestal). Ja, ik zet er meestal achter. Er zullen vast personen zijn die dit gehaald hebben. Wat mij betreft is het net als goudzoeken, soms heb je geluk en zit je op de juiste plek te zoeken. Maar meestal moet je hard werken voor je webshop.  Daarmee wil ik niet zeggen dat dropshipping niet werkt, alleen denk ik dat dropshippen via Ali Express wel zijn beste tijd gehad heeft. Het aanbieden van spotgoedkope artikelen en voor 5 tot 20 keer meer verkopen is natuurlijk wel verleidelijk. Alleen de levertijd is wel een dingetje, want die kunnen oplopen tot wel 3-4 weken. En wat doe je met retouren, klachten of vragen?

Ook bekende Nederlanders dropshippen

Afgelopen week kwam er weer een webshop in het nieuws. Deze keer die van Maxime Meiland.
Deze ‘Exclusieve’ kleding komt grootendeels van de Chinese webshop AliExpress af en wordt in Nederland voor véél meer doorverkocht. Het AD heeft dit ook gezien en zegt hier het volgende over:

“Monciel, de modelijn die Maxime Meiland (24) vandaag vanuit Frankrijk lanceerde, is niet helemaal van haar hand. Een aantal items zijn met een muisklik te bestellen via AliExpress, een webwinkel waar Chinese particulieren of kleine bedrijven hun waar aanbieden. Kleding daar bemachtigen is een stuk goedkoper dan bij Monciel.”

Alle arikelen lijken inderdaad verdacht veel op de artikelen uit de Chineese webshop. Wat Maxime dan wel ‘goed’ doet is toch nog eigen foto’s gebruiken.

Ook via NieuwsTrend hebben ze dit ook ontdekt. Zie de video hieronder. Wettelijk gezien mag het volgens NieuwsTrend.
Verschillende dropshippers geven met ‘marketingtruukjes’  aan dat ze veel personen hebben geholpen of dat ze het zelf ontworpen hebben. Het is een grijs gebied wat nu wel of niet mag.

Maar er is nog iets anders, wat de meeste dropshippers niet weten, of wat niet verteld wordt. Veel van deze artikelen (66%) zijn niet in orde en voldoen dan ook niet aan de Europeese norm.
Dat betekend dat jij als dropshipper verantwoordelijk bent voor eventuele schades. En dat kan best aardig oplopen kan ik je vertellen.

 Dan niet dropshippen?

 Jawel hoor, je kan nog steeds dropshippen en voor sommige branches is dat best een uitkomst. Alleen zijn de marges dan niet zo goed als dat via Ali-Express. Er zijn voldoende bedrijven die dropshipment aanbieden. Ik denk dat je in 1e instantie moet kijken of het product bij je past, dan kun je het gaan verkopen. Als je het alleen maar voor het geld doet, gaat het snel vervelen en steek je er op een gegeven moment te weinig tijd en energie in. 

Conculsie

 Het zal misschien nog wel even duren voordat dropshippen via Ali-Express helemaal verdwenen is, zeker als deze grote Chineese speler een Europees magazijn gaat openenen. Echter blijft het dan nog steeds zo dat de producten niet Europees zijn gekeurd en je als dropshipper verantwoordelijk blijft. Durf jij dat risico te nemen ?